Performance issues persisting across Arch distro installs but not Windows

Post Reply
abumaster
Crewman
Posts: 3
Joined: Sat Jan 27, 2024 7:07 am

I experience insanely low fps (in the ~60 range) on osu! Lazer even though both the game and Nvidia say it's running at 900fps+. It worked fine a few days ago, and I suddenly started having performance issues on many games. Also games on Wine running at 5 seconds per frame (yes, one frame every 5 seconds). Wine ran perfectly back then. I even renstalled Linux and Windows. Win10 runs perfectly now, as it had lag too. However Linux is the same. I stayed on Arch (I used Garuda but switched to Arco). How valve pls fix?

OS: Arco Linux, Windows 10 Home
GUI, Desktop: Plasma 5, Xorg
CPU: Intel i5 10400
GPU: Nvidia GTX 1650 4GB
RAM: 16GB DDR4 2666mHz
Disk: 480GB Kioxia Exceria SATA SSD
Motherboard: MSI H410-M B (UEFI)
User avatar
erikdubois
Captain
Posts: 5870
Joined: Tue Nov 07, 2017 3:45 pm
Location: Belgium
Contact:

Check your updates
via rip in a terminal

we saw an update of mesa

what if you downgrade mesa

anything else that could have affected your fps?
Learn, have fun and enjoy.
But first use the power of the Arch Wiki
use the tutorials on https://www.youtube.com/erikdubois
then use the power of google
then use the power of our moderators.
abumaster
Crewman
Posts: 3
Joined: Sat Jan 27, 2024 7:07 am

erikdubois wrote: Sat Jan 27, 2024 7:42 am Check your updates
via rip in a terminal

we saw an update of mesa

what if you downgrade mesa

anything else that could have affected your fps?
Downgrading mesa didn't work, neither did downgrading Nvidia drivers. I don't know what could be affecting it.
User avatar
fennec
Ensign
Posts: 174
Joined: Wed Dec 28, 2022 9:54 pm
Location: UK
Contact:

abumaster wrote: Sat Jan 27, 2024 7:08 am I experience insanely low fps (in the ~60 range) on osu! Lazer even though both the game and Nvidia say it's running at 900fps+. It worked fine a few days ago, and I suddenly started having performance issues on many games. Also games on Wine running at 5 seconds per frame (yes, one frame every 5 seconds). Wine ran perfectly back then. I even renstalled Linux and Windows. Win10 runs perfectly now, as it had lag too. However Linux is the same. I stayed on Arch (I used Garuda but switched to Arco). How valve pls fix?

OS: Arco Linux, Windows 10 Home
GUI, Desktop: Plasma 5, Xorg
CPU: Intel i5 10400
GPU: Nvidia GTX 1650 4GB
RAM: 16GB DDR4 2666mHz
Disk: 480GB Kioxia Exceria SATA SSD
Motherboard: MSI H410-M B (UEFI)
You haven't explicitly mentioned.
Are you using proprietary drivers or open source ?

The 545xx drivers appear to have known regression issues with fluctuating fps levels - this has been reported across different environments.

https://forums.developer.nvidia.com/t/5 ... fps/271602
Downgrading to 535xx should resolve the issue.
abumaster
Crewman
Posts: 3
Joined: Sat Jan 27, 2024 7:07 am

fennec wrote: Sat Jan 27, 2024 10:34 am
abumaster wrote: Sat Jan 27, 2024 7:08 am I experience insanely low fps (in the ~60 range) on osu! Lazer even though both the game and Nvidia say it's running at 900fps+. It worked fine a few days ago, and I suddenly started having performance issues on many games. Also games on Wine running at 5 seconds per frame (yes, one frame every 5 seconds). Wine ran perfectly back then. I even renstalled Linux and Windows. Win10 runs perfectly now, as it had lag too. However Linux is the same. I stayed on Arch (I used Garuda but switched to Arco). How valve pls fix?

OS: Arco Linux, Windows 10 Home
GUI, Desktop: Plasma 5, Xorg
CPU: Intel i5 10400
GPU: Nvidia GTX 1650 4GB
RAM: 16GB DDR4 2666mHz
Disk: 480GB Kioxia Exceria SATA SSD
Motherboard: MSI H410-M B (UEFI)
You haven't explicitly mentioned.
Are you using proprietary drivers or open source ?

The 545xx drivers appear to have known regression issues with fluctuating fps levels - this has been reported across different environments.

https://forums.developer.nvidia.com/t/5 ... fps/271602
Downgrading to 535xx should resolve the issue.
Downgrading to 535xx did fix native games, but not Wine.
User avatar
fennec
Ensign
Posts: 174
Joined: Wed Dec 28, 2022 9:54 pm
Location: UK
Contact:

I'm not a gamer. So can only provide some generic troubleshooting steps.

If the downgrade to NVIDIA 535xx helped stabilize the fps levels at a desktop environment level, but does not seem to solve the issues in Wine.
This suggests that this is no longer a driver related performance issue.
It worked fine a few days ago, and I suddenly started having performance issues on many games. Also games on Wine running at 5 seconds per frame (yes, one frame every 5 seconds). Wine ran perfectly back then.
- What has changed on your system; did you upgrade Wine ? / did you update the Kernel / are you experiencing low fps on certain games ?
- It maybe a regression in the Wine src code, the latest version is at v9.1 - so does a downgrade to v9.0 help ?
- Have you checked the performance page on WIne: https://wiki.winehq.org/Performance
- Check for performance bugs at: https://wiki.winehq.org/Performance#Per ... lated_bugs
Post Reply

Return to “Gaming”