[OPEN] Nvidia GPU used on Proton/Wine but not on native games

Post Reply
Berluchon
recruit crewman
Posts: 1
Joined: Sat Sep 03, 2022 1:04 pm

Hello everybody. I have trouble running native linux games from steam. Most games launch but the performances are very poor as if the game run only on the cpu.
When using Proton everything seems fine but some games are dorked when I use proton but launch on native but with poor performance.
Here is an overview of my system. Altough i searched nothing comes up on the internet nor the arco forum.
I would like some help thanks in advance :D

System:
Host: c5h11ono-cosmosvii17 Kernel: 5.19.6-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64
Desktop: Xfce v: 4.16.1 Distro: ArcoLinux
Machine:
Type: Laptop System: PC Specialist product: CosmosVII 17 v: N/A
serial: <superuser required>
Mobo: CLEVO model: N8xEJEK serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends v: 7.007 date: 07/19/2018
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 36.2 Wh (100.0%) condition: 36.2/59.9 Wh (60.3%)
CPU:
Info: 6-core model: Intel Core i7-8750H bits: 64 type: MT MCP cache:
L2: 1.5 MiB
Speed (MHz): avg: 800 min/max: 800/4100 cores: 1: 800 2: 800 3: 800
4: 800 5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 800 11: 800 12: 800
Graphics:
Device-1: Intel CoffeeLake-H GT2 [UHD Graphics 630] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] driver: nvidia
v: 515.65.01
Device-3: Acer BisonCam NB Pro type: USB driver: uvcvideo
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 driver: X:
loaded: modesetting,nvidia unloaded: fbdev,nouveau,vesa gpu: i915
resolution: 1: 1920x1080 2: N/A
OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2) v: 4.6 Mesa
22.1.7
Audio:
Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS driver: snd_hda_intel
Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio driver: snd_hda_intel
Sound Server-1: ALSA v: k5.19.6-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
Device-1: Intel Wireless-AC 9260 driver: iwlwifi
IF: wlp3s0 state: up mac: 30:24:32:c9:a8:e7
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
driver: r8169
IF: enp4s0f1 state: down mac: 80:fa:5b:58:ce:90
Bluetooth:
Device-1: Intel Wireless-AC 9260 Bluetooth Adapter type: USB driver: btusb
Report: bt-adapter ID: hci0 state: up address: 30:24:32:C9:A8:EB
Drives:
Local Storage: total: 991.2 GiB used: 137.18 GiB (13.8%)
ID-1: /dev/mmcblk0 model: EC1S5 size: 59.69 GiB
ID-2: /dev/sda vendor: Crucial model: CT1000BX500SSD1 size: 931.51 GiB
Partition:
ID-1: / size: 914.33 GiB used: 137.18 GiB (15.0%) fs: btrfs dev: /dev/sda2
ID-2: /boot/efi size: 299.4 MiB used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat
dev: /dev/sda1
ID-3: /home size: 914.33 GiB used: 137.18 GiB (15.0%) fs: btrfs
dev: /dev/sda2
ID-4: /var/log size: 914.33 GiB used: 137.18 GiB (15.0%) fs: btrfs
dev: /dev/sda2
ID-5: /var/tmp size: 914.33 GiB used: 137.18 GiB (15.0%) fs: btrfs
dev: /dev/sda2
Swap:
ID-1: swap-1 type: partition size: 16.88 GiB used: 2.5 MiB (0.0%)
dev: /dev/sda3
Sensors:
System Temperatures: cpu: 52.0 C pch: 53.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 320 Uptime: 4h 4m Memory: 15.35 GiB used: 4.16 GiB (27.1%)
Shell: urxvt inxi: 3.3.20
Post Reply

Return to “Graphical Drivers (Nvidia,...)”